Simpan Duit

Pesan Dr Azizan Osman simpan duit!!

Kawan2 yang ada masalah nk simpan duit boleh buat yang sama.

TIPS DARI DR AZIZAN OSMAN  
.
🌞Waktu Pagi
--------------
❎Jgn Withdraw Duit Dari Atm
❎ Jgn Byr Loan
❎Jgn Byr Hutang
.
Pagi adalah Utk Kita
---------------------
√ Sedeqah
√ Jemput Rezeki Melalui Dhuha
√ Berzikir Dan Selawat
.
***Untung bersih @ Gaji bersih tolak zakat dulu 2.5%
lepas tu masukkan dalam 6 tabung ni :

👉 Tabung NEC 55%
Singkatan kpd neccesity @ ke perlukan.
Semua perbelanjaan rumah, byr sewa, kete, bil.,amik dr tabung NEC ni
.
👉Tabung FFA 10%
Financial Freedom Account.
Saving tetap kita. Jgn guna langsung utk tempoh yg pjg.,cth 10 thn.
Option simpanan utk FF:
1. Unit trust
2. ASB
3. Fixed deposit
4. Tabung Haji
5. Beli gold
6. Simpan dlm tabung kt rumah.
Yg penting kita dh start create passive income utk masa depan kita.
.
👉 Tabung LTSS 10%
Long term saving for spending.
Simpanan jangka masa pjg utk dibelanjakan.
Cth. Kumpul utk beli hp, deposit kete.,dll
.
👉Tabung FUN (PLAY) 10%
Duit dr tabung ni br boleh guna utk joli, blanja mkn, reward diri
.
👉Tabung EDU 10%
Tabung pendidikan.
Utk siapa?
Utk anak?
Diri sendiri mcm pi motivasi ke coaching ke..
ye....utk diri sendiri. Sbb yg nk kaya dan berjaya tu kita.
Duit tu guna tuk gi seminar, beli buku dll
Lps ni x de alasan x de duit nk blanja utk tambah ilmu. Korban skit tuk dpt yg lebih besar
Ank akn ada bhgn dia bila kita dah berjaya nnti
Kita slalu pikir ank je...tp x pernah pikir nk majukan diri sendiri dulu
.
👉Tabung CHARITY 5%
Yang ni yg paling penting. Gunakan utk sedekah dan derma
Wajib ada
Tabung kebajikan
Tabung tu kita guna untuk bantu org lain

INGAT!
Kita jgn jd perompak kpd bisnes kita sendiri!
.
...besarkan kapasiti tabung anda..supaya kita boleh masukkan lebih byk rezeki...

Untuk mengelakkan Kebocoran Wang ..
Kita perlu menjadi MONEY MAGNET...
Dengan Kata Lain Duit Yang Berkat...
.
Banykkan sedekah dan mengeluarkan zakat pendapatan
.
kebocoran berlaku sbb duit tu bkn hak kita sebenarnya. Byk faktor yg jd penyebbnya
Ada duit je adalah masalah dtg, kete rosak, ank sakit dll...
Bermakna duit kurang berkat..,selalu berlaku pd ramai org...
Lps ni check blik diri kita.

❤Hubungan dgn manusia, ibubapa, suami, isteri, ank2
Ada dendam sesiapa
Ada x maafkan org..
Ada sakitkan hati org
Pikir semula.
Mohon maaf dan memaafkan org adalah perkara yg terbaik.

semoga segalanya dipermudahkan
#imkkseptember2016

Comments

Popular posts from this blog

Sakitnya Kencing Tak Lawas

Untung Rugi Perniagaan

Amalan yang Bocor